Müsteri Hizmetleri

0212 942 61 04

Su Yalıtımı

Yalıtım, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı veya dışardan ortama olan enerji akışının indirgenmesidir.

Yalıtım malzemelerinin (yalıtkan) çeşitli tipleri vardır: Isı akışını indirgemek için, ısıl (termal) yalıtkanlar. Elektrik akışını önlemek için, elektrik yalıtkanlar. Ses dalgalarını indirgemek için, akustik yalıtkanlar. Bir malzeme her anlamda yalıtkan olmayabilir. Örneğin, elmas mükemmel bir elektrik yalıtkanı iken, çok kötü bir ısı yalıtkanıdır. Sentetik haldeki saf elmas, ısıyı bakırdan daha iyi iletir ve oda sıcaklığında bilinen en iyi ısıl iletkenlik katsayısına sahip katı malzemelerden biridir. Yani oda sıcaklığında bilinen en kötü yalıtkanlardan biridir.

Yapıların daha uzun ömürlü olabilmesi, konforlu, sağlıklı ve daha güvenli bir ortam sağlanabilmesi için suyun veya nemin yapının bir kısmına veya tamamına zarar vermesini önlemek adına yapılan, su veya nemin ahşap, tuğla, taş ve metal gibi gereçler üzerine olumsuz etkilerine karşı uygulanan yalıtıma su yalıtımı denilmektedir. Su yalıtımı konforu sağlar ve ekonomik olarak büyük katkılarda bulunur.

Su yalıtımı suyun girebileceği temellere, toprak ile temas eden duvarlara suyun yapı dışında birikebileceği veya suyun basabileceği seviyenin altındaki dış duvarlara, balkonlara ve eğimli çatılara yapılır. Su yalıtımı sonradan rahatlıkla yapılabilirken toprak altında kalan kısımların yalıtılması için binanın etrafının kazılması gerekir. Temelin alt kısmına yalıtımın yapılması için ise binanın toptan kaldırılması gerekir ki bugünün şartlarında bu pek mümkün görülmemektedir. Bu yüzden bu tür yalıtımların bina yapılmadan önce yapılması daha uygundur.

Temel olarak su yalıtımı yapısal ve yüzeysel su yalıtımı olmak üzere ikiye ayrılır. Beton malzemeleri imalatı sırasında imalat kolaylığı sağlamak betonun kalitesini artırmak için su çimento oranını düşürerek beton içerisindeki kılcal boşlukları azaltan, beton içerisindeki kapiler boşlukları tıkayan, fonksiyonlara sahip beton katkıları ve derz malzemeleri yapısal su yalıtımı grubuna girer. Dış yüzeye uygulanan derz malzemeleri, betonun yüzeyine uygulanan derz malzemeleri ve iç yüzeye uygulanan derz malzemeleri olmak üzere üç gruba ayrılır. Suyun bulunabileceği dış ortam ile yapı kabuğu arasında su geçirimsiz katman oluşturmak için de yapılan işlemler bütününe de yüzeysel su yalıtımı adı verilmektedir. Etiketler